Greek version of the web-siteEnglish version of the web-site                                       Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do

Αρχική

Ακαδημία

Εκπαιδευτές

Jeet Kune Do

Filipino Kali

Kuntao Silat

Ομαδικά Τμήματα

Ιδιαίτερα Μαθήματα

Βιβλιοθήκη

Άρθρα

Τεχνικές

Σεμινάρια

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία 

Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do

 

 

Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και μεσήλικες, άνδρες και γυναίκες, με πάνω από 20 χρόνια εκπαιδευτικής εμπειρίας, παρέχει ολοκληρωμένο και ανανεωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σύγχρονη δομή λειτουργίας στην παράλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση στις εξής πολεμικές τέχνες:

Contemporary Jeet Kune Do (Η πολεμική τέχνη του Sijo Bruce Lee)

Filipino Kali (Φιλιππινέζικές πολεμικές τέχνες)

Panantukan (Φιλιππινέζικη πυγμαχία)

Rapid Assault Tactics (Σύστημα αυτοάμυνας Street Fighting)

Silat Combatives (Ινδονησιακές πολεμικές τέχνες)
 

Jeet Kune Do

Η μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do (Way of the Intercepting Fist, Τζιτ Κουν Ντο) δημιουργήθηκε από τον θρυλικό Bruce Lee (Μπρους Λη). Αποτελεί μία σύγχρονη πολυμορφική μαχητική τέχνη με στόχο την ρεαλιστική εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία μάχης (Ranges: Kicking, Punching, Trapping, Standing Grappling, Ground Fighting) και στην ανάπτυξη των μαχητικών δεξιοτήτων μέσω ουσιαστικής τεχνογνωσίας και έκθεση σε σύγχρονες προπονητικές μεθόδους.


Η μαχητική θεωρία του JKD (Jeet Kune Do) διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που την διέπουν. Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσο αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται η απρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων. Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων και μαχητικής διαπαιδαγώγησης" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανένα περιορισμό σαν το μόνο περιορισμό". Η ύλη της μαχητικής τέχνης Jeet Kune Do προέρχεται 80% από την παλαιά Δυτική Πυγμαχία (Western Boxing), 10% από την Δυτική Ξιφασκία (Western Fencing) και 10% από στοιχεία από διάφορες άλλες πολεμικές τέχνες.

 

Filipino Kali (Φιλιππινέζικες Πολεμικές Τέχνες)

Οι Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες (FMA - Filipino Martial Arts) σχεδιάστηκαν στο να είναι εύκολες στην εκμάθηση. Οι τέχνες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να εκπαιδευτούν απλοί χωρικοί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για μάχη εναντίων άλλων χωριών και ξένων εισβολέων. Δεν υπήρχε χρόνος ή λόγος για να διδαχτούν εντυπωσιακές τεχνικές ή τεχνικές που απαιτούσαν ειδικές δεξιότητες. Χρησιμοποιούσαν μόνο δεξιότητες που αποδεικνύονταν αποτελεσματικές και ήταν εύκολα να διδαχτούν. Οι άνθρωποι που μάθαιναν την τέχνη του Kali εξαρτιόταν στην αποτελεσματικότητα και απλότητα της τέχνης για την επιβίωσή τους. Συνήθως δεν ήταν ασκούμενοι πολεμικών τεχνών ή στρατιώτες, αλλά χωρικοί που έπρεπε να υπερασπιστούν την γη τους. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν καν φυσικό ταλέντο στην μάχη. Έπρεπε να γίνουν ειδήμονες ειδάλλως θα πέθαιναν στην μάχη. Όταν ένα χωριό ήταν υπό άμεση απειλή δεν υπήρχε χρόνος να διδαχτούν αναλυτικές και σύνθετες πολεμικές τέχνες. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκαν αποδοτικοί γενικοί μέθοδοι και λύσεις στον συντομότερο χρόνο. Αυτή η φιλοσοφία της απλότητας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι η βάση των Φιλιππινέζικων πολεμικών τεχνών.


Η Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali έχει ένα πραγματικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εισαγάγει τον ασκούμενο (Kalistas) σε 12 κύριες θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες, άοπλα και ένοπλα. Τα γυμνάσματα (Drills) διδάσκονται με ροή, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς επιτρέποντας στον ασκούμενο να ενισχύσει την αίσθηση του χρονισμού (Timing), της ταχύτητας (Speed), της επίγνωσης (Awareness), της ισορροπίας (Balance), της ευκινησίας (Agility) και της αυτοπεποίθησης (Confidence). Συνηθισμένα αντικείμενα της καθημερινότητας γίνονται αποδοτικά εργαλεία αυτοάμυνας στα χέρια ενός έμπειρου ασκούμενου στην τέχνη Kali, για παράδειγμα μία ομπρέλα, ένα βιβλίο, ένα στυλό, τα κλειδιά, κτλ....


Σε σύντομο διάστημα στην τέχνη Kali ο ασκούμενος αποκτά βελτιωμένο συγχρονισμό ματιών-χεριών και ποδιών-χεριών, αυξημένα αντανακλαστικά, αμφιδεξιότητα, ευκινησία και κατανόηση της μηχανικής σώματος (Body Mechanics) και των μοχλικών δυνάμεων.


Η δημοτικότητα της τέχνης έχει επηρεάσει το Χόλιγουντ, η τέχνη Kali έχει χρησιμοποιηθεί σε σκηνές δράσης σε πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες: The Equalizer, Dune, Non Stop, Hanna, I Frankenstein, Repo Men, Bourne, Taken, Book Of Eli, The Hunted, Resident Evil, Equilibrium, The Man From Nowhere, Punisher War Zone, Black Panther, John Wick και πολλές άλλες...

 

Panantukan Filipino Boxing (Φιλιππινέζικη Πυγμαχία)

Το Panantukan ανήκει στην ύλη του 7ου υποσυστήματος εκπαίδευσης στην Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali, δίνει έμφαση στην απόκτηση πυγμαχικών δεξιοτήτων (Attributes) και ανάπτυξη ικανότητας υλοποίησης των τεχνικών σε πραγματικές συνθήκες μάχης δρόμου (Street Fighting). Αυτό επιτυγχάνεται προοδευτικά μέσω προπονητικών γυμνασμάτων (Drills) που ονομάζονται Corto Kadena, τα οποία δίνουν έμφαση στην βελτίωση των αντανακλαστικών, στην ροή από τεχνική σε τεχνική, με ταχύτατο ρυθμό επίθεσης, με χρήση πυγμαχικών συνδυασμών, χτυπημάτων με παλάμες, χτυπημάτων με αγκώνες και τεχνικές νευρικών καταστροφών. Με στόχους τα μάτια, τον λαιμό, το ηλιακό πλέγμα, τα γεννητικά, την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και διάφορα πλήγματα σε νευρικούς στόχους και μαλακούς ιστούς.


Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το Panantukan με λίγα λόγια, ο ορισμός θα ήταν ότι το Panantukan περιλαμβάνει όλη την ύλη της κλασσικής Δυτικής Πυγμαχίας συν όλα τα χτυπήματα που απαγορεύονται στην πυγμαχία. Εξού και η ονομασία Dirty Boxing που έχει δωθεί στο Panantukan. Panan σημαίνει θεμελιώδεις αρχές (Principles) και Tukan σημαίνει μάχη με τις πυγμές (Fist Fighting).


Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με την Δυτική Πυγμαχία, είναι ότι το Panantukan προέρχεται από την οπλοτεχνία του Kali και είναι σαν να πυγμαχεί κάποιος με μαχαίρια (Kali Blade), έτσι ο ασκούμενος στο Panantukan θέλει να διατηρήσει στο ελάχιστο την επαφή με τον αντίπαλο, η συμπλοκή να τερματιστεί στον μικρότερο δυνατό χρόνο και ο αντίπαλος να εξουδετερωθεί ουσιαστικά. Μην ξεχνάμε ότι η πυγμαχία είναι άθλημα και πιο συγκεκριμένα άθλημα με στρατηγική αντεπίθεσης, αποδοχής χτυπημάτων από τον αντίπαλο και ανταλλαγών χτυπημάτων με τον αντίπαλο, στο Panantukan τέτοιου είδους στρατηγική θεωρείται αυτοκτονική σε πραγματική συμπλοκή μάχης δρόμου.


Επίσης σε αντίθεση με την πυγμαχία ο ασκούμενος στο Panantukan δεν αντιμετωπίζει τον αντίπαλο ευθύγραμμα πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά μέσω κινησιολογίας (Footwork) προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς σε θέση υπεροχής, πλάγια ή από πίσω από τον αντίπαλο.


Πολλά από τα προπονητικά γυμνάσματα του Panantukan διδάσκουν και την θεωρία του Trapping η οποία συσχετίζεται με τον στιγμιαίο μερικό έλεγχο και χαλιναγώγηση των μελών του αντιπάλου, ώστε ο αντίπαλος να βρεθεί σε μειονεκτική θέση, αποδομημένος και δεσμευμένος, ώστε οι επιθέσεις να είναι αποδοτικές.


Χαρακτηριστική στρατηγική του Panantukan αποτελούν οι καταστροφές των μελών του αντιπάλου (Limb Destructions). Κατά την διάρκεια εξέλιξης των χτυπημάτων του αντιπάλου (Half-Beats) εκτελούνται χτυπήματα που προκαλούν νευρική παράλυση και αποδυνάμωση στα μέλη του αντιπάλου, για παράδειγμα χτύπημα με την πυγμή στον δικέφαλο του χεριού του αντιπάλου ή χτύπημα με την αιχμή του αγκώνα πάνω στα δάκτυλα και κόμπους της πυγμής του αντιπάλου.

 

Rapid Assault Tactics (Τακτικές Ταχείας Επίθεσης)

Το σύστημα RAT (Rapid Assault Tactics) αναπτύχθηκε από τον Paul Vunak την δεκαετία του '80, ειδικά για τους U.S. Navy Seals Team-6 (ομάδα υποβρυχίων καστροφών των ΗΠΑ) ως το κύριο πρόγραμμα εκπαίδευσης μάχης σώμα με σώμα των ειδικών δυνάμεων, βασιζόμενο στις θεωρίες της πολεμικής τέχνης Jeet Kune Do, της τέχνης που δημιούργησε ο θρυλικός Bruce Lee...

Σε αυτό που διαφέρει το RAT από οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη ή σύστημα είναι η έννοια (concept) του Straight Blast (Αλυσιδωτές Γροθιές). Μέσω του Straight Blast διαταράσσεται η βάση και η ισορροπία του αντιπάλου, λειτουργεί ως εξισωτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση ενός μεγαλύτερου αντιπάλου από εμάς και οδηγεί σε γρήγορη και αποδοτική χρήση καστροφικών τεχνικών όπως: HKE (Κεφαλιές, Γονατιές, Αγκωνιές) και Kina Mutai (δαγκώματα, χτυπήματα στα μάτια, σπασίματα δακτύλων και τσιμπήματα) για την εξουδετέρωση του αντιπάλου...

Το RAT είναι ίσως το πιο αποδοτικό, πρακτικό και αποτελεσματικό σύστημα σύγχρονης αυτοάμυνας και επιβίωσης, ιδανικό για την αντιμετώπιση περιστατικών βίαιης συμπλοκής και αυτοάμυνας για άνδρες και γυναίκες! To RAT διαφέρει ριζικά από άλλα κλασσικά συστήματα υποτιθέμενης “ρεαλιστικής” αυτοάμυνας όπου η εκμάθηση γίνεται με απομίμηση στείρων τεχνικών, με ανούσια εξάσκηση σε στημένες τεχνικές και σενάρια με προκαθορισμένες κινήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην σκληρή πραγματικότητα της απρόβλεπτης βίας και επιθέσεων στο δρόμο...

Το RAT είναι σχεδιασμένο για την επιβίωση και την αυτοσυντήρηση (survival & self-preservation) και είναι ιδανικό όταν μία κατάσταση έχει κλιμακωθεί, όπου διακυβεύεται άμεσα η σωματική ακεραιότητα και η ζωή, και μοναδική επιλογή είναι η χρήση καταστροφικών τεχνικών για την διατήρηση της ζωής!

Το κύριο μέρος του συστήματος RAT συσχετίζεται με την απόκτηση προηγμένης τεχνικής και θεωρητικής γνώσης στο ΠΩΣ και ΠΟΤΕ χρησιμοποιούνται οι κεφαλιές, οι γονατιές και οι αγκωνιές (head butts, knees & elbows – HKE). Η εξάσκηση γίνεται με απόλυτα ασφαλή και προοδευτικό τρόπο για τον ασκούμενο, με πρώτο στόχο την βελτίωση της εγρήγορσής του και ψυχολογικής ετοιμότητάς του και με δεύτερο και απότερο σκοπό την εξοικείωσή του με τις τεχνικές και την ρεαλιστική εφαρμογή τους μέσα σε στρεσογόνο και μη συγκαταβατικό περιβάλλον μάχης!

To RAT βασίζεται σε 3 θεμελιώδεις αρχές:
1. Entry (Είσοδος - Εμπλοκή)
2. Pressure (Πίεση)
3. Resolution – Termination of conflict (Απεμπλοκή – Τερματισμός της συμπλοκής)

 

Silat (Ινδονησιακή Πολεμική Τέχνη Σιλάτ)

Η πολεμική τέχνη Σιλάτ δημιουργήθηκε για επιβίωση και δεν συσχετίζεται με μαχητικά αγωνίσματα, προτεραιότητα είναι η άμεση εξουδετέρωση του αντιπάλου και η ασφαλής διαφυγή. Οι επιθέσεις είναι καταιγιστικές, με πλήξη συγκεκριμένων ανατομικών στόχων και βασίζονται σε μελετημένη μηχανική σώματος (Body Mechanics) για την αποδοτική παραγωγή βαλλιστικής ενέργειας μέσω: σωματικής βύθισης (Jongkok), σωματικής περιστροφής (Puturan) και απορρόφησης της ενέργειας του αντιπάλου (Gosok). Η αποδόμηση και η πρόκληση ανισορροπίας (Off-balance) στον αντίπαλο είναι από τις πρωταρχικές στρατηγικές της τέχνης, καθιστώντας ανίκανο τον αντίπαλο να παράγει βαλλιστικό έργο. Η εκμηδένιση της αξιομαχητικότητας του αντιπάλου, ο τερματισμός της συμπλοκής και η δημιουργία ασφαλούς διαφυγής επιτυγχάνεται στρατηγικά με πρόκληση κινητικών και μηχανικών δυσλειτουργιών στο σώμα του αντιπάλου.

 

Το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος της γης επεκτείνεται από την Μαλαισία μέχρι την Νέα Γουινέα, αποτελείται από πάνω από 13000 νησιά και εκεί αναπτύχθηκε η θανατηφόρα μαχητική τέχνη Pencak Silat. Σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο μέσα από πολέμους, εμπόριο, μεταναστεύσεις πληθυσμών και πρόσμιξη πολιτισμικών στοιχείων αναπτύχθηκε και μεταλλάχθηκε η τέχνη Σιλάτ από τον 4ο μέχρι τον 20ο αιώνα μΧ, οι επιρροές είναι έντονες από διάφορα μαχητικά συστήματα και προέρχονται από Κίνα, Ινδία, Νεπάλ, Αραβία και Φιλιππίνες.

 

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες στυλ της τέχνης Pencak Silat στην Ινδονησία, Μαλαισία, Σουμάτρα, Μπαλί και Ιάβα. Pencak σημαίνει σωματική κίνηση, η λέξη προέρχεται από τις εξής λέξεις Peng (απόκρουση), Tja (γροθιά) και Te (λάκτισμα), Silat σημαίνει μάχη, η έκφραση έχει την έννοια της μάχης χρησιμοποιώντας τεχνικές αυτοάμυνας.

 

Οι Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες (ΦΠΤ) επηρεάστηκαν αρχικά από την Ινδονησιακή πολεμική τέχνη Silat μέσω της αυτοκρατορίας Majapahit από την Ανατολική Ιάβα, η οποία κατέκτησε όλο το Μαλαισιανό αρχιπέλαγος από το 1293 μ.Χ. μέχρι το 1500 μ.Χ., εξαναγκάζοντας την αυτοκρατορία Sri Visayan από την Δυτική Ιάβα να μεταναστεύσει στις Φιλιππίνες. Οι μετανάστες πολεμιστές Bugis από την περιοχή Sulawesi, όπου προέρχονταν από την αυτοκρατορία Majapahit, εγκαταστάθηκαν στις νότιες Φιλιππίνες, στις περιοχές Mindanao και Sulu, φέρνοντας μαζί τους το σπαθί Keris (Kris). Έτσι οι ΦΠΤ (Filipino Kali) έχουν αρκετές ομοιότητες με συστήματα Silat (Σιλάτ) καθώς και γενικότερα με πολεμικές τέχνες που εκτείνονται στο Μαλαισιανό αρχιπέλαγος (περιοχή ανάμεσα στην νοτιοανατολική Ασία και Αυστραλία) που περιλαμβάνει τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Σιγκαπούρη, Βόρνεο, Μαλαισία, Ανατολικό Τιμόρ και Παπούα Νέα Γουινέα.

 

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο Sijo Bruce Lee ήταν ασκούμενος στην Ινδονησιακή πολεμική τέχνη Kuntao Silat περίπου για 3 χρόνια και μαθήτευσε με τον εκπαιδευτή Willem Reeders στην Καλιφόρνια. Εκπαιδευτής του Reeders ήταν ο Nes De Vries, ο οποίος ήταν θείος των αδερφών DeThouars (Willem, Paul, Maurice, Victor)...

 

 

 

Εκπαιδευτής Ευάγγελος Ζορμπάς τηλ.: 6946781911
 

Σύγχρονοι μέθοδοι προπονησιολογίας,
αποδοτικές τεχνοτροπίες αυτοπροστασίας
για τον ολοκληρωμένο μαχητή,
για τον σοβαρό ασκούμενο
και πάνω από όλα για
τον σκεπτόμενο άνθρωπο!

 

Μαθήματα Αυτοάμυνας

 

Στόχος της Ακαδημίας είναι η σωστή και ταχύρυθμη ανάπτυξη και εξέλιξη των ψυχοσωματικών δεξιοτήτων του ασκούμενου (Attributes), έκθεση σε σύγχρονες αποδοτικές μεθόδους προπονησιολογίας και τεχνοτροπιών, μαχητική εξοικίωση σε όλα τα πιθανά μαχητικά πεδία και ουσιαστική διαπαιδαγώγηση για την εξύψωση της ανθρώπινης υπόστασης. Μακριά από στείρα στερεότυπα ανούσιας μυθοπλασίας και ημιμάθειας.

 

Εκπαίδευση πτυσσόμενη ράβδος

 

There is no superior technique in martial arts,
only superior training methods...


Jeet Kune Do, street smart and street safe...

 

Tactical Εκπαίδευση Filipino Kali

 

The goal of the martial arts is not for the destruction of an opponent, but rather for self-growth and self-perfection. The practice of a martial art should be a practice of love - for the preservation of life, for the preservation of body, and for the preservation of family and friends.
 

Guro Dan Inosanto

 

Εγγραφείτε στο Facebook Page της Ακαδημίας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις δραστηριότητες και τα σεμινάρια που διοργανώνονται.

Academy Of Jeet Kune Do Fighting Technology Athens Greece